^
     

torstai 5. elokuuta 2010

Ne langat

Samaiselta mummila reissulta sain vihdoin kotiin myös juhannuksena värjäämäni langat.
Lankojen värjääminen luonnonväreilla on hidasta puuhaa. Ensin langat puretettiin alunalla. Tämän teimme ensimmäisena iltana kun lähes koko värjäysporukka oli kasassa.Ja seuraavana aamuna ryhdyttiin värjäämään. Kasveja oli kerätty jo etukäteen ja niitä tarvitaan paljon! Ensin kasveja keitetään itsekseen, jotta niistä irtoaa väriliemi (tähän menee tunteja) ja sitten liemeen laitetaan langat värjäytymään. Isoimmassa kattilassa langat koivunlehtiliemessä (sekaan jätettiin vähän lehtiä, ne kun saa langoista helposti irti), takana havunneulasliemessä ja pikkukattilassa raparperinlehtiliemessä.


Toisaalla porisivat kanervat ja verihelttaseitikit. Yllä nostelen lankoja punaisen ja violetinsävyiksi värjäävästä kokenilliliemestä.


Ja tässä teen loppuhuuhtelua koivunlehdillä värjätyille langoille.


Ja tässä on lopputulos: kilo värjättyjä lankoja. Vihreä väriä syntyi kanervista, keltainen siis koivusta ja violetin eri sävyt kokenillilla. Oranssi on verihelttaseitikistä.

Nyt vaan pitäisi päättää mitä näistä neuloisi :) Violetteja on sen verran paljon, että niistä teen itselleni pienen neuletakin tai pitkän liivin. Keltaisesta voisi syntyä Toukalle sukat.

2 kommenttia:

  1. Hurjan hidasta puuhaa tuo lankojen värjäys!
    Mutta lopputulos näyttää oikein hienolta! =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Juu, ihan heti en ole tekemässä samaa uudestaan, vaikka ihan kivaa oli kyllä porukassa puuhata kauniissa kesäsäässä :)

    VastaaPoista