Macaroonit ovat mulle vähän niinkuin pakkomielle. Tavoitteena on saada aikaan yhtä täydellisiä kuin Laduréen upeat luomukset. Kuten yläkuvasta näkyy, siihen on vielä matkaa :(
Tarvikkeet: puoli desiä vettä, 4 dl mantelijauhetta, 2 dl sokeria, 1 + 2 valkuaista, 2 dl tomusokeria.
Koska macaroonien tekeminen on ainakin mun mielestä tarpeeksi hankalaa muutenkin, säästän hermojani ja mittaan kaikki aineet aluksi valmiiksi.
Suosittelen vahvasti, että erottelet valkuaiset jo viimeistään edellisenä päivänä ja jätät ne huoneenlämpöön "vanhenemaan". Parina aikaisempana kertana olen näin tehnyt ja kuoret onnistuivat huomattavasti paremmin kuin nyt, jolloin unohdin tuon lukemani vinkin kokonaan. Tällä kertaa kuoret halkeilivat uunissa, ja syytän ainakin osittain käyttämiäni liian tuoreita valkuaisia.
Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri ja siivilöi. (Kyllä, tässä tarvitaan paljon astioita!)
Sekoita vesi ja sokeri (se tavallinen sokeri) kattilassa ja laita hellalle kiehumaan. Älä sekoita aluksi ollenkaan. Sopivan lämpötilan ja siirappisuuden saamiseksi tarvitaan noin kolme minuuttia.
(Tähän vaiheeseen monet suosittelevat karkkilämpömittaria ja harkitsen vakavasti sellaisen hankkimista. Koska en ole itse sellaista vielä siis käyttänyt, jätän ottamatta kantaa sopivaan astelukuun.)
Kun vaahto on jämäkkää, mutta vielä pehmeää, sekoita sokeriliemi joukkoon kaataen ohuena nauhana. Vatkaa vielä useampi minuutti.
Kun vaahto on jämäkkää, mutta vielä pehmeää, sekoita sokeriliemi joukkoon kaataen ohuena nauhana. Vatkaa vielä useampi minuutti.
(Tässä vaiheessa voi lisätä jauhemaista elintarvikeväriä. Minä en ole vielä sellaista muistanut apteekkireissuilla ostaa, joten teen ilman.)
Sekoita marenkivaahto muutamassa erässä manteliseokseen.
Sekoita marenkivaahto muutamassa erässä manteliseokseen.
Itse käytin tällä kertaa ensimmäistä kertaa pursotinta ja tällä välineellä selvästikin saa paremman näköisiä kuoria aikaan kuin lusikoilla. Omissa pursotustaidoissa tosin on vielä paljon parannettavaa.
Lämmitä uuni 180C. Anna kuorien seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Kun sormella kevyesti kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa, ovat macaroonit valmiita uuniin. Paista n. 10 minuuttia. Anna macaroonien jäähtyä noin minuutti ja jos ne eivät irtoa siististi leivinpaperista laita ne vielä hetkeksi uuniin.
Lämmitä uuni 180C. Anna kuorien seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Kun sormella kevyesti kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa, ovat macaroonit valmiita uuniin. Paista n. 10 minuuttia. Anna macaroonien jäähtyä noin minuutti ja jos ne eivät irtoa siististi leivinpaperista laita ne vielä hetkeksi uuniin.
Olen muuten testannut niin tavallista leivinpaperia kuin tuollaista silikonistakin, enkä ole huomannut mitään eroa, joten kumpaakin voi hyvin käyttää :)
Tästä kuvasta näkyy macaroonin "jalka" eli tuo alapuolen rypyläinen osa. Tähän pyritään. Tällä kertaa suurimpaan osaan macaroneistani ei kuitenkaan tullut jalkaa. Ennen uunia olevassa seisotusvaiheessa myös pursotuksesta jäävän nyppylän pitäisi tasoittua, mutta näin ei käynyt. Mm. näistä syistä haluan kokeilla seuraavalla kerralla toista taikinaa.
Upea postaus, kiitos sinulle tuhannesti!
VastaaPoistaNäitä pitää kokeilla;-)
Iloista viikonlopun jatkoa!
Kerrothan sitten kuinka onnistui! :)
VastaaPoistaJa varoituksen sana: näihin jää koukkuun! ;)